Exclusief verkrijgbaar via PROM’ES!
Doe mee: Richt een drinkpost in met Oohos en test het zelf.
De volgende evenementen gingen je onder andere al voor: Triathlon Knokke-Heist, de Zevenheuvelenloop en de Bommen Berendloop.
Blog

Duurzame oplossing: drinkpost met Oohos
Hoe verzorgt jouw organisatie de hydratatie van de deelnemers? Maak kennis met Oohos. Een groene keuze voor je drinkpost én een goed alternatief voor wegwerpbekers!
Wat zijn Oohos?
Een Ooho is een vliesje van zeewier gevuld met 50 ml water of sportdrank. De loper bijt zachtjes in de hoek en drinkt de inhoud op. De Oohos zijn duurzaam geproduceerd van zeewier en 100% biologisch afbreekbaar in minder dan zes weken. Ze zijn allergeen vrij en veganistisch.
Regelgeving wegwerpbekers
De overheid wil wegwerpplastic verminderen. De maatregelen komen voort uit de Europese richtlijn Single Use Plastics (SUP) dat als doel heeft: de impact van wegwerpplastic op het milieu verminderen en meer plastic hergebruiken en recyclen.
Wat betekent dit voor jouw evenement?
Vanaf 1 januari 2024 is het gebruik van plastic wegwerpbekers niet toegestaan. De regels gelden voor alle plastic bekers, die bedoeld zijn om maar één keer te gebruiken. Maak je gebruik van plastic wegwerpbekers? Dan zul je een alternatieve oplossing moeten gebruiken voor de hydratatie van je deelnemers. Vergis je niet…
- Veel wegwerpbekers die eruitzien alsof ze van karton zijn, bevatten een kunststof coating om ze waterafstotend (lekvrij) te maken.
- In Nederland betekent plasticvrij dat het product geen (toegevoegde) polymeren bevat. In het buitenland worden soms andere normen gehanteerd, waardoor het plastic vrije logo uit bijvoorbeeld Duitsland niet geldig is in Nederland.
- Ook wegwerpbekers van bioplastic vallen onder de nieuwe regelgeving. Dit soort plastic is doorgaans ook schadelijk voor het milieu als ze in het zwerfafval terecht komt.
Wat mag wel?
Er is een uitzonderingsregel. Je mag PET (polyethyleentereftalaat) wegwerpbekers aanbieden en inzamelen voor hoogwaardige recycling. Als je hiervoor kiest, gelden er een aantal voorwaarden. Zo moet je je melden bij de Inspectie Leefomgeving en Transport. Verder ben je zelf verantwoordelijk voor het inzamelen van het materiaal en het aanbieden voor hoogwaardige recycling. Hoogwaardige recycling betekent dat het materiaal na recycling opnieuw wordt gebruikt als verpakkingsmateriaal voor eten of drinken (voedselcontactmateriaal). Het percentage dat je minimaal moet inzamelen loopt jaarlijks op (van 75% in 2024 naar 90% vanaf 2027). Nog niet zo eenvoudig dus. En daarbij komt dat gemeenten strengere regels voor evenementen mogen afgeven en dus kunnen afzien van de uitzonderingsregel. Dat staat dan in een Algemene Plaatselijke Verordening (APV).

Drinkpost met Oohos: een groene keuze!
Oohos zijn in feite een zeewiervliesje gevuld met water. Zeewier is een natuurlijk product. Het is één van de meest voorkomende plantensoorten op de wereld. Zeewier groeit met een meter per dag, er is meer dan genoeg van! Het zeewier is 100% duurzaam geteeld.
- Geen chemicaliën, meststoffen en pesticiden
- Geen verspilling van zoet water
- Geen boskap
Hardlopers drinken het zakje leeg en gooien het aan de kant van de weg. Met een bezem veeg je het zeewier op om in de compostbak of groene container te gooien. Oohos worden dus op dezelfde manier behandeld als elk ander voedselafval! En blijven er wat Oohos liggen? Die breken van nature biologisch af binnen vier tot zes weken, daar is geen industriële composteermachine voor nodig.